DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag een besluit genomen over een alternatief voor het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeland. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gezegd.

De bewindsman zal de details van de plannen samen met Commissaris van de Koningin Carla Peijs om 16.30 uur tijdens een persconferentie bekendmaken. In plaats van de 300 hectare van de Hedwigepolder is het de bedoeling om twee polders ten oosten van Vlissingen onder water te zetten.

Premier Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat het alternatief duurder is dan het ontpolderen van de Hedwigepolder. "Maar daar krijgen we bruikbare landbouwgrond voor terug", aldus Rutte.

Robesin

De premier weersprak wederom dat er afspraken zijn gemaakt met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. De Zeeuw werd een aantal weken terug landelijk nieuws toen bekend werd dat hij bij Rutte en PVV-leider Geert Wilders was langsgeweest om te praten.

Gesuggereerd werd dat Robesin de coalitie bij de Eerste Kamerverkiezingen zou steunen in ruil voor behoud van de Hedwigepolder.

Robesin toonde zich afgelopen week in een brief echter ontevreden over het alternatief.

Over het contact met Robesin wilde Rutte geen uitlatingen doen. Wel benadrukte hij dat het zoeken naar een alternatief in het regeerakkoord stond en dat daarom verdere afspraken onnodig waren.

Dagvaarding

Een woordvoerster van de Vogelbescherming liet vrijdag eerder op de dag weten dat het kabinet een dagvaarding kan verwachten indien zij zou besluiten om niet de Hedwige- maar de Welzinge- en Schorerpolder bij Vlissingen te ontpolderen.

Volgens de Vogelbescherming is het water van de Westerschelde bij de Hedwigepolder brak en bij Vlissingen zout.

''In de plannen moest 300 hectare natuurherstel in het zoute middengebied van de Westerschelde en 300 in het brakke deel bij de Hedwigepolder. Die kan dus niet zomaar worden ingeruild.''