DEN HAAG - Voormalig staatssecretaris Jack de Vries van Defensie mag in zijn nieuwe baan voorlopig geen gesprekken voeren met het departement over militair materieel.

Bij Defensie geldt al jaren de huisregel dat oud-medewerkers of -bewindslieden niet namens een bedrijf gesprekken over gevoelige zaken mogen voeren met het departement.

Een woordvoerder van Defensie bevestigde het bestaan van de regel donderdag. Voormalige medewerkers hebben vaak veel strategische kennis van interne militaire plannen.

De Vries treedt toe tot de directie van Hill & Knowlton, een communicatieadviesbureau dat ook werkt voor de industrie die projecten voor de Joint Strike Fighter (JSF) uitvoert. ''De Vries mag zich wel met de JSF bemoeien, maar niet in onze richting'', aldus de woordvoerder van Defensie.

Verleden

In het verleden leidde de lobbyactiviteiten van onder meer oud-bewindspersoon Jan Gmelich Meijling tot rumoer in politiek Den Haag.

Hij adviseerde voor het Israëlische defensiebedrijf Rafael over de verkoop van een antitankraketsysteem, dat Nederland toen wilde aanschaffen. Hij benaderde onder andere Tweede Kamerleden.