DEN HAAG - Iedere agent kan bij de dierenpolitie. Er zitten al 48 politiemensen op de door de Politieacademie ontwikkelde cursus. Dat zijn vooral begeleiders van politiehonden, maar dat is alleen om mee te beginnen.

Dat viel donderdag in de Kamer op te maken uit de woorden van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. In de oppositie bestaat veel weerzin tegen de dierenpolitie.

Niet tegen het verschijnsel op zich, maar tegen de manier waarop het wordt ingevoerd; het zou ten koste gaan van andere taken. ''Een politiek vluggertje dat leidt tot niets, waarbij mensen worden aangewezen om naar een flutcursus te gaan'', aldus de SP.

Opstelten vertrouwt op de cursus en wil nog dit jaar 125 dierendienders in actie hebben. Het moeten er 500 worden. Volgens hem hoeft er niemand te worden aangewezen, er zijn genoeg vrijwillige aanmeldingen en ''groot enthousiasme''.

SP

Uit een inventarisatie onder 400 agenten, uitgevoerd door de SP, bleek deze week nog dat zij juist nog niet warm lopen voor de functie. Ruim negentig procent zou niet zitten wachten op een baan bij de speciale dierenafdeling.

De minister zal de kritiek over aanwijzingen en op de cursus, die de SP zegt te hebben vernomen uit politiekringen, echter 'checken'. Hij gaat niettemin op de ingeslagen weg voort. ''Ik vind het noodzakelijk.''

'Niet gek'

Hij legde uit dat de dierenpolitie voltijds aan de slag gaat, maar als er geen werk voor ze is, kunnen de dierendienders gewoon ander politiewerk doen. ''We zijn niet gek''.

Een dierenpolitie is een langgekoesterde wens van de PVV. Niet alle partijen zitten echter te wachten op de komst van animal cops. Tijdens het CDA-congres eerder deze maand werd een resolutie aangenomen tegen de dierenpolitie en ook de Partij voor de Dieren is sceptisch.