DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zijn het na langdurige onderhandelingen eens geworden over de toekomst van het omroepbestel.

Ze nemen het voorstel vanuit Hilversum over om het aantal omroepen door fusies terug te brengen tot acht.

Ingewijden hebben donderdag berichtgeving daarover in De Telegraaf bevestigd.

De Wereldomroep verhuist naar de begroting van Buitenlandse Zaken en het budget wordt teruggeschroefd tot minder dan 10 miljoen euro. De partijen hebben verder besloten dat de omroepen moeten stoppen met het werven van leden met grote cadeaus.

Definitief

Vrijdag neemt het kabinet een definitief besluit.

Vorige maand kwam de publieke omroep met het plan om TROS en AVRO met elkaar te laten fuseren. VARA zou samengaan met BNN en KRO met NCRV.

EO, VPRO en MAX blijven zelfstandig in het plan, dat nu zou zijn overgenomen door de politiek. De omroepen moeten wel echt gaan fuseren. Samenwerkingsverbanden zijn niet voldoende.

Taken

De taken van de publieke omroep worden naar verluidt ingeperkt. Omroepen mogen alleen nog activiteiten op internet ondernemen die rechtstreeks te maken hebben met hun programma's. Ook mogen ze geen leden meer werven met dure cadeaus.

Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Over de manier waarop wordt achter de schermen al geruime tijd overleg gevoerd tussen VVD, CDA en PVV. Het derde televisienet kan waarschijnlijk blijven bestaan, lekte onlangs al uit. Verder wordt er flink bezuinigd op de Wereldomroep.