DEN HAAG - Mensen die een goedkope huurwoning betrekken, moeten beloven dat ze gaan verhuizen als ze zoveel gaan verdienen dat ze zich een duurdere woning kunnen veroorloven.

Dit moet worden vastgelegd in een zogeheten doorstroomcontract met de nieuwe huurder.

D66 zal dit donderdag voor gaan stellen tijdens overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de huurprijzen.

Met deze afspraak komen de sociale huurwoningen eerder vrij voor huurders die ze echt nodig hebben. Nu zijn er voor deze huizen vaak lange wachtlijsten, ook omdat er te veel mensen in wonen die te veel verdienen.

De huurders zouden uit hun woning moeten als ze meer dan 33.614 euro gaan verdienen en als huurders in hun gemeente meer dan twee jaar moeten wachten op een goedkope woning.

Doorstromen

Zij zouden dan naar een particulier huur- of koophuis door kunnen stromen. Als deze niet beschikbaar zijn, mogen de scheefwoners blijven zitten, maar dan moeten ze wel meer huur gaan betalen.

D66 vergelijkt de doorstroomcontracten, die aanvullend zijn op het huurcontract of erin kunnen worden opgenomen, met de campuscontracten voor studenten. Daarin staat dat ze na hun studie studentenhuisvesting moeten verlaten.

Huuraftrek

Het Economisch Instituut voor de Bouw denkt dat het invoeren van een huuraftrek naar analogie van de hypotheekrenteaftrek kan zorgen voor een bloeiende vrije huurmarkt. De kosten voor de schatkist zijn beperkt en de gevolgen voor de woningmarkt zijn positief, stelde directeur Taco van Hoek donderdag in Den Haag.

Nu ontbreekt het eigenlijk aan een echte markt voor huurwoningen in de vrije sector. Probleem is dat vrije huur neerkomt op het betalen van de hoofdprijs, aldus het EIB in het rapport Dynamiek op de Woningmarkt dat Van Hoek donderdag presenteerde.

Huurders in de sociale sector betalen een gesubsidieerde huur en kopers kunnen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Het EIB stelt voor huurders in de vrije sector een huuraftrek te geven, gebaseerd op de WOZ-waarde van hun huurhuis.