DEN HAAG – De joodse slacht, de sjechieta, is voor dieren niet minder humaan dan de reguliere slacht.

Dat stelt opperrabbijn Jonathan Sacks in een hoorzitting in de Tweede Kamer over het initiatief van de Partij voor de Dieren om onverdoofd ritueel slachten te verbieden.

Volgens Sacks is de slachtmethode volgens joodse wetten betrouwbaarder, omdat het mensenwerk is en niet mechanisch.

Reguliere methoden, zoals via elektrocutie of via een pin in het hoofd, gaan volgens de rabbijn nog vaak fout wat voor veel stress bij de dieren zorgt.

Uitvoerders van de sjechieta krijgen volgens Sacks een intensieve training om de slacht uit te kunnen voeren.

Vrijheid van godsdienst

Sacks toonde zich bezorgd over de vrijheid van godsdienst. Volgens hem liep Nederland altijd voorop, maar dreigt Nederland ook de plek te worden 'waar de vrijheid van godsdienst sterft'.

Waarschijnlijk besluit de Tweede Kamer nog deze maand over het verbod op het onverdoofd ritueel slachten.

Toen het er naar uit begon te zien dat het voorstel van de Partij voor de Dieren mogelijk op een meerderheid in de Tweede Kamer kon rekenen zorgde dit voor veel onrust bij islamitische en joodse organisaties.

Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting lieten donderdag diverse religieuze organisaties hun ongenoegen blijken over het mogelijke verbod.

De joodse advocaat Herman Loonstein hield met een verwijzing naar de holocaust de Tweede Kamer voor dat met het aannemen van dit wetsvoorstel alsnog de joodse gemeenschap uit Nederland zal verdwijnen.

Volgens Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, doet het zijn gemeenschap pijn dat in de discussie over de rituele slacht joden en moslims worden neergezet als barbaren.

Eisenmann vreest voor een 'onherstelbare breuk met het Nederlandse volk, doordat joden zich ontheemd voelen van de rest van de samenleving'. 

Volgens hem zal het verbod een averechtse uitwerking kunnen hebben, omdat geenszins vaststaat dat de rituele slacht minder humaan is dan de reguliere slacht.

Gekrenkt

Yusuf Altuntas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zei dat moslims zich gekrenkt voelen door het geleidelijk aan uitkleden van de vrijheid van godsdienst.

Ook Joel Serphos, van de joodse jongerenorganisatie CIJO, vraagt zich af of er voor joden nog wel een toekomst is in Nederland. Hij pleit voor een bredere discussie over dierenwelzijn voor alle dieren, dus ook dieren die op een reguliere wijze geslacht worden.

Hoorzitting rituele slacht