AMSTERDAM – De PVV-jongerendag wordt enkele maanden uitgesteld en zal waarschijnlijk in augustus of september plaatsvinden. Dat zegt organisator en PVV-Kamerlid Hero Brinkman in een interview met NU.nl.

“Ik kan nog niets over de inhoud van de dag vertellen, omdat ik nog geen toestemming heb van de fractie om mijn ideeën uit te voeren. Wel hebben we gesproken over de aanwezigheid van Geert Wilders. Ik hoop dat hij komt.”

Brinkman pleitte een jaar geleden voor een democratische partij en een jongerenorganisatie, maar werd teruggefloten. Wel kreeg hij van zijn fractie groen licht om een jongerendag in juni te houden.

Rechtszaak

“Ik vind het niet kies om dat nu te doen met de rechtszaak van Geert Wilders, waarvan de uitspraak 23 juni is. Dus ik heb besloten de PVV-jongerendag naar het einde van het reces te plaatsen, richting augustus of september.”

Brinkman werkt samen met twee andere Kamerleden aan de organisatie van de dag. “Ook hebben we de opdracht gekregen om te kijken hoe we na die dag de band met de PVV-jongeren kunnen uitbouwen.”

Volgens het PVV-Kamerlid moet dan worden gedacht aan het openen van een hyves-pagina en een speciale jongerensite. Hoewel Brinkman snel een heuse jongerenorganisatie wil, begrijp hij de aarzeling bij zijn eigen fractie.

“Men wil dat voorzichtig uitbouwen, wat ik terecht vind, en van ervaring tot ervaring kijken of het bevalt en of we niet in een valkuil vallen.”

Extreem-rechts

Binnen de PVV is men vooral huiverig voor de infiltratie van extreem-rechts. “Dat is ook een van de beren op de weg geweest qua democratisering: wij willen absoluut niks met extreem-rechts te maken hebben. Als je een grote open dag organiseert met jongeren, weet je nooit wat er op je af komt.”

Beschimpt

Persoonlijk is Brinkman daar niet bang voor. Hij maakt zich meer zorgen over de bejegening van PVV-jongeren in regios met veel allochtonen zoals Amsterdam.

“Ze zijn bang om in elkaar geslagen te worden of te worden beschimpt. Dat is vrij ernstig en raakt aan de vrijheid van meningsuiting. Ik vind deze jongeren ongelooflijke helden, omdat ze openlijk blijk geven van hun sympathie voor de PVV."