DEN HAAG - In de Afghaanse provincie Kunduz zijn woensdag de eerste militairen aangekomen die aan de politietrainingsmissie meedoen. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

De ongeveer honderd landmachtmilitairen en marechaussees zullen vanwege de hoge temperaturen ter plaatse eerst acclimatiseren.

Daarna bereiden ze zich voor op de missie en nemen ze de taken over van de ruim zeventig kwartiermakers, die al enkele maanden op de Duitse legerbasis verblijven en binnenkort huiswaarts kunnen keren.

De commandant van de kwartiermakers, luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, verwelkomde de nieuwkomers. De komende weken zullen de overige militairen van de politietrainingsgroep in groepen in Kunduz in het noorden van Afghanistan aankomen.

Praktijktraining

Na alle voorbereidingen gaan ze op een gegeven moment buiten de poort praktijktraining geven aan Afghaanse agenten. Vanaf januari zullen Nederlanders ook een basisopleiding van acht weken geven. Dat gebeurt in een trainingscentrum.

De slaapcontainers en werklocaties van de Nederlandse militairen in Kunduz zijn nagenoeg klaar. Andere zaken moeten nog worden geregeld. Zo werken nog niet alle computersystemen en moeten militairen het ook nog even zonder Nederlandse televisie, kranten en internet doen.

Vanuit de provincie Uruzgan, waar Nederland tot augustus vorig jaar de militaire leiding had, zijn volgens een woordvoerder voertuigen overgebracht naar Kunduz om te worden gebruikt bij de politiemissie. Het gaat dan bijvoorbeeld om gepantserde Bushmasters.

Lees de reacties op dit nieuws op NUlive