AMSTERDAM – De VVD wil zo snel mogelijk af van het Productschap Tuinbouw. Dit stelt de partij naar aanleiding van een recente enquête onder ondernemers in de sector, die zich zeer kritisch uitlieten over het productschap.

"Het productschap krijgt van hen een dikke onvoldoende. Dit bevestigt wat wij al lang weten, de ondernemers willen helemaal geen productschap met verplichte aansluiting en heffingen."

"Ondernemers kunnen heel goed zelf bepalen of zij zaken met anderen samen aanpakken of zelf doen”, aldus Tweede Kamerlid Charlie Aptroot.

De enquête onder ondernemers in de sector werd door het productschap zelf uitgevoerd. Zij bleken voornamelijk zeer kritisch over de wijze van besluitvorming.

Uit het rapport blijkt dat een meerderheid van de ondernemers wel een rol voor het productschap ziet weggelegd bij het investeren in innovatie en duurzaamheid. Handelsbedrijven zijn kritischer over het productschap dan producenten. Bovendien verschilt het beeld per sector.

CDA

In de Tweede Kamer is de VVD al jarenlang zeer kritisch over het voortbestaan van de productschappen, die heffingen kunnen opleggen aan ondernemers. Regeringspartner CDA denkt daar anders over.

Het kabinet onderzoekt nu welke taken van de schappen onmisbaar zijn en of taken elders kunnen worden ondergebracht. "Het kan niet anders dan dat de schappen worden opgeheven. Het is aan de ondernemers of ze in vrijwilligheid bepaalde samenwerking willen of niet. Zo hoort het in een democratisch land met vrij ondernemerschap", aldus Aptroot.

D66

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) reageert verontwaardigd op het voorstel van Aptroot. "Wij zijn het inhoudelijk eens en willen ook van het productschap af. Maar het is bizar, uitermate vreemd en te hypocriet voor woorden dat Aptroot daar nu mee komt."

"D66 heeft vier maanden geleden het voorstel gedaan om ondernemers vrijwillig te laten beslissen of ze lid willen blijven van het productschap. Maar de VVD heeft toen onder druk van het CDA besloten de onderzoeken af te wachten."

"Ik verwacht dan ook dat het nog minstens een half jaar duurt voordat er echt actie wordt ondernomen. Terwijl er met steun van de SP, PVV en onze partij al lang een kamermeerderheid voor het afschaffen van het productschap is."