AMSTERDAM - De SGP vindt het jammer dat fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie in een interview met NU.nl kritiek heeft geuit op het stemgedrag van de SGP bij de Eerste Kamerverkiezingen.

Dat zegt SGP-woordvoerder Menno de Bruyne tegen NU.nl. "Er ligt een stilzwijgende afspraak hier niet via de media over te communiceren." Slob uitte in een interview met NU.nl eerder op woensdag zijn teleurstelling over de nasleep van de verkiezingen voor de senaat, eind mei.

De SGP hielp toen via een ingewikkelde stemmenuitruil de PVV aan een extra zetel in de Eerste Kamer, waardoor de minderheidsregering van CDA en VVD met gedoogsteun van PVV en de SGP zelf in de senaat kan beschikken over een nipte meerderheid. Bij eerdere verkiezingen verdeelden SGP en ChristenUnie onderling hun restzetels via een zogenoemde lijstverbinding, maar die mogelijkheid is afgeschaft.

Kieswet

De SGP wijst er op dat de ChristenUnie zelf aan de basis heeft gestaan van een wijziging van de Kieswet waardoor de oude regels over de verdeling van restzetels niet meer golden.

"De lijstverbinding die er altijd was tussen CDA, CU en SGP is - met steun van de CU - onmogelijk gemaakt. Daardoor kon er geen sprake meer zijn van een automatische toedeling van reststemmen. Wij hebben besloten de reststemmen aan het CDA ten goede te laten komen."

Welkom

Hoewel de SGP niet blij is met de kritiek van Slob, staat de kamerdeur van zijn SGP-collega Kees van der Staaij nog steeds open. "Dinsdag na de verkiezingen voor de Eerste Kamer heeft Kees van der Staaij de heer Slob gevraagd om te praten over de ontstane situatie. Hij is nog steeds welkom."