DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) komt de Tweede Kamer tegemoet door alleen in gebieden met de duurste huizen de huren omhoog te laten gaan.

Maar bij huurders krijgt hij de handen nog steeds niet op elkaar. De Nederlandse Woonbond voorziet een huurexplosie.

De mogelijk hogere huren gelden alleen voor nieuwe huurders. Voor zittende is het niet van toepassing

In tien regio's mogen verhuurders maximaal 25 punten extra tellen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Dit puntensysteem bepaalt hoeveel een verhuurder voor een woning mag vragen. De 25 punten extra betekenen een maximale huurverhoging van 120 euro.

Hele land

Eigenlijk wilde Donner dit in het hele land mogelijk maken. De huurstijgingen zouden volgens zijn inschatting alleen plaats gaan vinden in regio's waar goede woningen schaars zijn.

Maar regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV vertrouwden niet op deze werking van de huurmarkt. Zij stonden erop dat de maximale huren alleen kunnen stijgen in regio's met de duurste woningen.

Dat gaat nu ook gebeuren. Het gaat dan vooral om gemeenten in Noord-Holland, Utrecht, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland. Maar omdat de schaarste van woningen ook binnen deze gebieden nogal uiteen kan lopen, mogen verhuurders niet overal evenveel bij de huurprijs opdoen.

Neerleggen

Het CDA is tevreden omdat het nieuwe voorstel regelt wat in het regeerakkoord was afgesproken De VVD zag meer in het oorspronkelijke plan van Donner, maar zal zich neerleggen bij dit compromis, zoals VVD'er Betty de Boer het noemt.

De aangepaste huurplannen van Donner lijken dan te kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, die er donderdag over vergadert.

Tegen plannen

Maar de oppositie blijft zich tegen de plannen keren. PvdA'er Jaqcques Monasch ziet het als een verkapte belastingmaatregel. Met de hogere huren kunnen woningcorporaties de 750 miljoen euro ophoesten die het kabinet gaat vragen als bijdrage voor de huurtoeslag.

Tegenstanders vrezen dat de huurmarkt blijft vastzitten. Studentenvakbond LSVb vreest dat vooral studenten de dupe zijn omdat zij vaak verhuizen. De Woonbond voorziet dat huurwoningen in met name Amsterdam, Utrecht en Den Bosch onbetaalbaar worden.