DEN HAAG - De Partij voor de Dieren (PvdD) laat donderdag het debat in de Tweede Kamer over de dierenpolitie aan zich voorbijgaan.

Marianne Thieme en Esther Ouwehand vinden het geen zin hebben om het debat alleen met minister Ivo Opstelten (Veiligheid) te voeren, omdat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) er niet bij is.

Dat wordt een debat van niks, voorziet Ouwehand. ''Waar moeten we op reageren? Het kabinet komt niet met concrete voorstellen en de bewindspersoon die het mede vorm zou moeten geven is er niet bij.''

De PvdD vindt dat Bleker anderen laat bepalen hoeveel tijd de dierenpolitie aan dierenzaken gaat besteden. ''Uit alles blijkt dat de dierenpolitie gewoon zal meedraaien in het reguliere politiewerk. Het controleren van veetransporten lijkt daar niet bij te horen en het mandaat blijft volkomen onduidelijk.''

Extra agenten

Ook Marianne Thieme vindt het niet nuttig te spreken over de vormgeving van de dierenpolitie ''met een minister die alleen meer blauw op straat nodig heeft en alle tijd nodig heeft om recht te praten dat de 3000 extra agenten die in het regeerakkoord beloofd zijn er niet gaan komen''.

Ze vreest dat de dierenpolitie dat zal merken, ''en van de voorbereidingen daartoe willen we geen getuige zijn".

Onduidelijker

De PvdD staat achter de komst van de dierenpolitie. Maar: ''zolang de concrete invulling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie steeds onduidelijker is, begint de dierenpolitie steeds meer op een vogelverschrikker te lijken''.

Thieme noemt het niet bijwonen van het Kamerdebat een ''stil protest tegen de fopspeen waarvan ooit werd beloofd dat die een einde zou maken aan dierenmishandeling''.