LEUSDEN - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) houdt zich niet aan zijn toezegging over de groei van de slagkracht van de politie. Sterker nog, die groeit niet, maar krimpt zelfs licht, stelt politiebond ACP vast na een eigen onderzoek.

''Dit komt doordat vacatures niet meer worden ingevuld en de politie er steeds meer taken bij krijgt’’, verduidelijkte ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp woensdag. Dan is er volgens hem ook nog gebrek aan geld en verdwijnen er ondersteunende functies.

De voorman van de ACP wil het parlement waarschuwen. Hij is de discussie over de precieze aantallen agenten die al heel lang met de betreffende ministers loopt, zat.

Die ondermijnt in zijn ogen het werkelijke probleem. Namelijk dat de slagkracht van de politie minder wordt. Daar moet de Tweede Kamer wat aan doen, meent hij.

Effectiviteit

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meent dat het juist oog heeft voor de effectiviteit van de politie. Een woordvoerder erkent dat de totale politiesterkte in 2010 iets is gedaald van 63.513 naar 62.727 banen. Maar in dezelfde periode ging het aantal banen in de operationele sfeer wel omhoog met 148 naar 49.745, stelt hij.

''Wij hebben 300 tot 370 miljoen euro extra uitgetrokken voor de politie, zodat voor het eerst de sterkte van de politie op orde en gegarandeerd is'', verduidelijkt de zegsman verder. De bonden wilden volgens hem dat de minister prioriteiten voor de politie-inzet zou geven.

''Ook dat heeft hij gedaan en minister Opstelten heeft maatregelen genomen om de administratieve lasten met 25 procent terug te dringen.''