AMSTERDAM - Voor de functie van ‘animalcop’ lopen politie-agenten nog niet bepaald warm. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een inventarisatie van de SP.

De politieke partij sprak vierhonderd agenten over de nieuwe functie. Zij zouden niet zitten te wachten op een baan bij de speciale dierenafdeling.

Het plan van het kabinet is dat vijfhonderd politiemensen zich hiermee bezig gaan houden. Ruim negentig procent zit niet te wachten op het voornemen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zo blijkt uit de inventarisatie.

Zedenzaken

In een reactie zegt een Amsterdamse agent: ''Het kan toch niet zo zijn dat daar waar zedenzaken waarbij kinderen het slachtoffer zijn op de plank blijven liggen, er nog geen grip is op de seksuele uitbuiting van vrouwen, overvallers nog steeds hun gang kunnen gaan, we hier wel opsporingscapaciteit voor vrijmaken.''

Een collega vult aan: ''Dit is gewoon door mijn strot geduwd.''

PVV

Het idee komt oorspronkelijk uit de koker van de PVV. De Kamer vergadert donderdag over het voorstel dat in het regeerakkoord is opgenomen.

Een afvaardiging van het CDA stuurt woensdag een open brief naar Tweede Kamer, waarin het haar vraagtekens zet bij de plannen.