BRUSSEL - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) denkt dat het nog wel even kan duren voor de eurolanden de knoop doorhakken over extra financiële steun aan Griekenland.

Hij zei dat dinsdag na informeel overleg in Brussel met zijn collega's van de andere eurolanden.

Zondagavond tijdens EU-beraad in Luxemburg praten de ministers verder over Griekenland, een dag eerder dan de bedoeling was. Ook maandag staat het onderwerp weer op de agenda.

''Ik vraag me af of er dan al een besluit komt'', aldus De Jager. Hoe dan ook zal Nederland pas akkoord gaan na instemming van de Tweede Kamer.

Op tafel

De Jager maakte in Brussel duidelijk dat Nederland alleen extra geld voor de Grieken op tafel wil leggen als ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen meebetalen.

Ook enkele andere eurolanden, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Finland willen een vrijwillige bijdrage van de private sector.

Mochten de eurolanden vragen om een deelname van de private sector, dan zal de Griekse regering daarover met de banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten onderhandelen.

Noodlening

Griekenland kreeg vorig jaar van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al een noodlening van 110 miljard euro. Binnenkort kan Athene waarschijnlijk een nieuw deel daarvan tegemoet zien, een bedrag van 12 miljard.

Het Griekse parlement moet dan wel eerst akkoord gaan met de extra maatregelen die Griekenland met EU en IMF heeft afgesproken om zijn financiën te saneren