AMSTERDAM - ChristenUnie-leider Arie Slob in de Tweede Kamer spreekt binnenkort met zijn collega Kees van der Staaij van de SGP over de onstane vertrouwensbreuk na de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

De afgelopen decennia hadden beide kleine christelijke partijen een verbond in de Eerste Kamer. De restzetel zou naar de partij met de meeste reststemmen gaan. Dit keer was dat de ChristenUnie, maar de SGP besloot anders.

"De SGP gaf als verklaring - al hebben ze het niet met zoveel woorden gezegd - dat ze ons die derde zetel niet toevertrouwden. Men heeft meegedaan aan een carrousel van op andere partijen stemmen, wat uiteindelijk de PVV zijn tiende zetel heeft opgeleverd."

Bekijk de video

Uiteindelijk kwamen de SGP met een en de ChristenUnie met twee zetels in de Eerste Kamer. Slob is teleurgesteld in de SGP.

"Als we samen vier zetels hadden gehad, hadden we mogelijk meer invloed kunnen uitoefenen. De doelstelling van de SGP was, zo lijkt het, ervoor te zorgen dat de coalitiepartijen en de gedoogpartner een maximaal aantal zetels in de Eerste Kamer zouden krijgen."

Vertroebeld

De verhoudingen tussen de SGP en de ChristenUnie zijn vertroebeld sinds de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Zo wordt er daar niet meer samen vergaderd. Wel wordt er door Slob en Van der Staaij gewerkt aan een verzoening.

"We hebben afgesproken binnenkort een keer met elkaar praten. Ik wil de motivatie van de SGP graag van Van der Staaij zelf horen."

Lees hier het volledige interview met Arie Slob