DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft het laatste woord als het kabinet voor de vraag staat of Nederland mee moet doen aan nieuwe leningen aan Griekenland. Dat bleek uit de woorden van minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in het debat over hulp aan Griekenland.

De Kamer krijgt de gelegenheid om over een eventueel extra pakket te beslissen. ''Daar vraag ik nu nog geen instemming voor'', zei De Jager.

De Jager constateerde tijdens het debat wel voldoende steun voor zijn standpunt van 'nee, tenzij' tegen een nieuwe lening aan de Grieken.

"Ik ga naar Brussel met de boodschap dat het Nederlands parlement onder bepaalde hele strenge voorwaarden in meerderheid kan instemmen met een nieuw programma voor Griekenland. Maar die voorwaarden zijn nog niet ingevuld. Dat betekent dat het dus echt afhankelijk is van de onderhandelingen met Griekenland of Nederland straks kan instemmen’’, aldus De Jager.

Onderhandelen

De Jager heeft volgens het EU-verdrag de vrije hand om met andere eurolanden, Griekenland en het IMF te onderhandelen over alle onderdelen van een nieuwe lening. Maar definitieve instemming is er pas als kabinet en een meerderheid van de Kamer het eens zijn.

De Jager gaf tijdens het debat aan een bijdrage van Europese banken, pensioenfondsen en verzekeraars van zeker 20 tot 30 procent van de totale nieuwe lening te willen. ''Onze inzet is nog meer.’’

Private sector

De Jager wil dat de private sector de looptijd van hun leningen aan het noodlijdende Griekenland verlengt om het land wat adem te geven. De Jager wil hen niet dwingen, maar wel enige drang uitoefenen. Duitsland en Nederland zijn hiervan de voortrekkers.

In Brussel wordt gesproken over een nieuwe lening aan Athene van tussen de 80 en 120 miljard euro, bovenop de lening van 110 miljard die vorig jaar mei is toegezegd. De ministers van Financiën van de eurolanden praten dinsdagmiddag in Brussel weer over de financiële redding van Griekenland. De eurolanden willen volgende week een knoop doorhakken over nieuwe hulp aan Griekenland.