DEN HAAG - Oppositiepartij PvdA lijkt geneigd het kabinet te steunen bij een nieuwe steunoperatie voor het noodlijdende Griekenland, maar een definitief ja wilde PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer nog niet geven.

Plasterk steunt de inzet van minister Jan Kees de Jager (Financiën) om Griekenland strenge eisen op te leggen om de financiële situatie te verbeteren en om private investeerders als banken bij te laten dragen.

Plasterk eist wel dat het parlement de precieze financiële consequenties voor Nederland te zien krijgt, voordat De Jager in Europa definitief instemt met de hulp.

Volgens de PvdA'er is het kabinet te optimistisch over het resultaat van de steun aan Griekenland. ''De minister zegt: we krijgen iedere euro terug, met rente. Ik deel die taxatie niet'', aldus Plasterk. Hij verwacht dat er een moment zal komen dat er verliezen zullen moeten worden genomen.

De PvdA'er denkt dat er ''op enigerlei wijze'' in het steunpakket voor de Grieken sprake zal zijn van het afwaarderen van schulden.

PVV

De instemming van de PvdA is van belang voor het kabinet omdat steun van gedoogpartner PVV er sowieso niet is. Wat de PVV betreft gaat er geen euro meer naar Griekenland en verdwijnt het land uit de eurozone.

De SP en de ChristenUnie vinden opnieuw geld pompen in Griekenland een heilloze weg en bepleiten het afwaarderen van de Griekse schulden. De ChristenUnie staat nog wel voor het doorlopen van de 110 miljard euro aan leningen die vorig jaar mei zijn toegezegd.

Geen alternatief

Coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen D66 en GroenLinks steunen De Jager dat hulp aan Griekenland onder strikte voorwaarden nodig is. Ze vrezen de grote financiële gevolgen voor Nederland en Europa als Griekenland failliet zou gaan en zien geen ander alternatief dan opnieuw te hulp schieten.

VVD-Kamerlid Mark Harbers sprak dinsdag over het kiezen tussen twee kwaden. ''Niemand zit op steun aan Griekenland te wachten.'' Hij vindt praten over het afwaarderen van de Griekse schulden ''volstrekt ontijdig''. ''Dan zouden de Grieken met de schrik vrijkomen en dat gebeurt op kosten van andere landen.''