AMSTERDAM - Het stemgedrag van de Schaduwkamer is in meer dan de helft van de gevallen anders dan het stemgedrag van de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit een analyse van Maurice de Hond naar de uitkomsten van stemmingen over de belangrijkste moties in de Tweede Kamer in het afgelopen jaar die hij maandag bekendmaakte.

Samen met zijn zoon Marc initieerde De Hond in juni 2010 de 'Schaduwkamer', een website waar Nederlanders mee kunnen stemmen met alle belangrijke stemmingen in het parlement.

In de Schaduwkamer hebben ruim 25.000 Nederlanders een zetel. Gemiddeld stemmen er per motie ongeveer tienduizend Nederlanders.

Het afgelopen jaar koos de meerderheid van de Schaduwkamer in 53 procent van de 73 moties anders dan de Tweede Kamer.

AOW-leeftijd

Opvallende verschillen waren er onder meer bij de stemming over stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd en bij de recente motie waarin de regering werd gevraagd bij Servië niet teveel te verwachtingen te wekken voor een mogelijk lidmaatschap van de EU.

In de Schaduwkamer stemde 90 procent van de kiezers voor deze motie. In de Tweede Kamer stemde maar een kwart van de parlementariërs voor de motie.