DEN HAAG - De Tweede Kamer blijft bijzonder kritisch over nieuwe hulp aan Griekenland. PVV en SP zijn niet tevreden met de brief die minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag aan de Kamer stuurde en blijven eisen dat de hulp wordt gestaakt.

Ook de PvdA is nog niet overtuigd. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zegt dat hij dinsdag in het Kamerdebat zeker nog niet akkoord kan gaan.

''Geen blanco cheque. We zullen de minister vragen als inzet te kiezen dat de banken hun bijdrage fors leveren, dat is een voorwaarde voor voortgezette leningen van publiek geld."

"De minister zal met een onderhandelingsresultaat terug naar de Kamer moeten voordat Nederland er ja of nee op zegt", aldus Plasterk.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders verwijst naar dreigementen van De Jager afgelopen vrijdag, dat Nederland mogelijk niet zou instemmen met nieuwe steun aan Griekenland.

Wilders twittert nu: ''De Jager weer voor de bijl. Eerst stoer suggereren "geen steun aan Griekenland". Nu - met bangmakerij - trekt hij toch weer de portemonnee!’’ Wat Wilders betreft gaat er ''geen euro meer naar de Grieken’’ en verdwijnt hun land ''als een haas uit de eurozone’’.

SP

SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt de eisen van de Jager ''volstrekt onvoldoende’’. Het verlengen van de looptijden van de leningen van banken en pensioenfondsen wendt volgens hem geen ''faillissement’’ af.

De VVD steunt De Jager wel. ''Het risico van Griekenland nu laten vallen is wel heel erg groot: we verliezen dan meteen al 4 miljard euro via De Nederlandsche Bank en het risico op tientallen miljarden verlies en een recessie'', zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Uiterste poging

''We moeten een uiterste poging doen om Griekenland aan boord te houden, maar dat doen we niet zo maar. We steunen alle strikte voorwaarden die De Jager stelt aan de Grieken.''

Harbers wil dat de Grieken meer gaan privatiseren dan ze tot nog toe van plan zijn. De Griekse regering heeft plannen om overheidseigendommen ter waarde van in totaal 50 miljard euro te verkopen. ''Hoe meer hoe beter, dat kunnen ze direct afboeken op de staatsschuld.''