AMSTERDAM - In het vrijdag bereikte pensioenakkoord komt het risico een stuk zwaarder bij jongeren te liggen.

Zij lopen veel meer kans dat hun pensioen lager uitvalt dan ouderen, zei adjunct-directeur van het Centraal Planbureau Casper van Ewijk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De toekomstige generaties krijgen volgens hem geen beloning voor het extra risico dat ze lopen. Hij wees erop dat het gebruikelijk is dat er wat tegenover staat als meer risico wordt genomen.

Ook ouderen gaan meer risico lopen, maar niet zoveel als jongeren. Een argument daarvoor is volgens Van Ewijk dat jongeren meer tijd hebben om zich voor te bereiden op een lager pensioen.

Principeakkoord

Vrijdag sloot de vakcentrale met werkgevers en de overheid een principeakkoord. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar.

Het akkoord is nog niet definitief. De leden van de FNV moeten nog instemmen met het akkoord. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, roept zijn leden op tegen te stemmen.

De FNV is volgens Van Ewijk vooral tegen omdat er niet genoeg zekerheid voor ouderen wordt geboden. Hij noemt dat een achterhoedegevecht omdat het geen optie zou zijn al het risico alleen bij de pensioenverzekeraars te leggen.