DEN HAAG - PVV-kiezers zijn negatiever over de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet dan de achterban van VVD en CDA.

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat 52 procent van de PVV'ers de plannen negatief beoordeelt, tegen 32 procent van de CDA-stemmers en 21 procent van de VVD-aanhang.

Waar de achterban van VVD en CDA vooral positief is over de ingeslagen weg, beoordelen kiezers van de linkse oppositiepartijen de aangekondigde bezuinigingen hoofdzakelijk negatief. Het leidt volgens de opiniepeiler niet tot grote verschuivingen op het politieke toneel.

CDA en PVV leveren vergeleken met de vorige peiling beide een zetel in. De PVV staat daardoor op 26 en het CDA op 13 zetels in de peiling. Voor de VVD verandert er niets; de partij blijft staan op 32. SP en GroenLinks krijgen er eentje bij en komen uit op respectievelijk 22 en 10 zetels. De SP passeert daardoor de PvdA, die op 21 zetels blijft staan.

Peildagen

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.