DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland heeft een claim bij het Rijk neergelegd omdat het afschaffen van de strippenkaart in die provincie, wegens strubbelingen in de Tweede Kamer, werd uitgesteld.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

De provincie stelt dat de extra kosten voor het uitstel van bijna vier maanden 675.000 euro bedragen.

Zuid-Holland zou in eerste instantie per februari de strippenkaart afschaffen. Maar na een motie in de Tweede Kamer over de fraudegevoeligheid van de ov-chipkaart, moest dit worden uitgesteld tot 19 mei.

De provincie had de claim al bij de minister aangekondigd zodra duidelijk was dat het afschaffen van de strippenkaart uitgesteld moest worden.

Campagnes

Zuid-Holland heeft het bedrag berekend in samenspraak met Arriva en Connexxion, de vervoerders die in de provincies werkzaam zijn.

Zo hebben vervoerders en provincies naar eigen zeggen veel extra kosten gemaakt door tweemaal een campagne op te zetten om de reizigers van de veranderingen in het openbaar vervoer op de hoogte te stellen.

VVD-fractie

De fractie van de VVD in de Tweede Kamer heeft er eerder bij de minister al op aangedrongen ruimhartig met de claim om te gaan. Schultz schrijft in de brief van vrijdag dat ze zich nog beraadt of en in hoeverre zij aan de claim van de provincie Zuid-Holland tegemoet wil komen.