DEN HAAG - De Griekse ambassade weigert Geert Wilders vrijdagmiddag te ontvangen.

De PVV-leider wilde samen met fractiegenoot Tony van Dijck om 15.30 uur de ambassade een drachmebiljet van 1,5 meter overhandigen.

De PVV is fel tegen de miljardensteun van de Europese Unie en Nederland aan de ''corrupte Grieken''. De Grieken betaalden met de drachme voor zij de euro invoerden.

Bühne

Volgens de ambassade is de actie van de PVV-leider duidelijk een belediging voor Griekenland. De actie is alleen maar bedoeld voor de bühne, meent de ambassade.

Wilders' actie is in strijd met de vriendschappelijke relaties tussen de Nederlanders en Grieken en ''onze langdurige samenwerking'' in het kader van de Europese Unie. Bovendien negeert zij het dagelijkse harde zwoegen van de Grieken, aldus de vertegenwoordiging van het Zuid-Europese land.

De ambassade is blij met de solidariteit die Nederland tot nu toe heeft getoond en verzekert de Nederlandse publieke opinie dat het hervormingsprogramma van de regering en de pogingen tot herstel van de Griekse economie succes zullen hebben.

Brievenbus

Omdat Wilders het grote drachmebiljet niet kon overhandigen, gooide hij een brief in de brievenbus van de ambassade. Hij zal het biljet dinsdag aanbieden aan minister Jan Kees de Jager van Financiën, zodat die het in Brussel aan zijn Griekse collega kan geven.

''Vooraanstaande economen stellen dat het terugkeren naar de drachme de enige manier is om de huidige problemen in het land op te lossen'', schrijft Wilders in zijn brief. Volgens hem willen veel mensen, onder wie veel Nederlanders, niet meebetalen aan problemen die zij niet veroorzaakt hebben.

Tekentafelpolitiek

De Jager zei vrijdag dat Nederland Griekenland niet verder zal steunen als de Grieken niet voldoen aan eisen over hervormingen en bezuinigingen. Dat zijn volgens Wilders mooie woorden, maar hij is bang dat De Jager uiteindelijk toch met geld over de brug komt.

''Het zou hem sieren als hij de daad bij het woord zou voegen. Geld aan Griekenland zien we nooit meer terug. Dit is tekentafelpolitiek van De Jager'', zei Wilders bij de Griekse ambassade. Als het minderheidskabinet van VVD en CDA toch geld overmaakt aan Griekenland, dan ''hebben we een groot probleem'', waarschuwde de voorman van de gedoogpartij.

Griekse ambassade weigert Wilders