DEN HAAG - De verplichte rijbewijskeuring voor mensen met ADHD, een hyperactiviteitstoornis, moet van tafel.

Bij de keuring gelden geen uniforme eisen en de inhoudelijke kwaliteit verschilt enorm. Bovendien moeten ADHD-patiënten er verschillende bedragen voor betalen.

De belangenorganisaties van ADHD-patiënten Impuls en Balans willen dat de regeling zo snel mogelijk wordt afgeschaft.

Ze hebben de kwestie aangekaart bij Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en de Tweede Kamer.

Verplichte keuring

De verplichte keuring is ingevoerd in 2008. Mensen die rijexamen willen afleggen, moeten eerst een formulier invullen.

Als uit de antwoorden blijkt dat ze medicijnen gebruiken tegen ADHD moeten ze een extra keuring ondergaan.

Psychiaters

Volgens de belangenorganisaties deugt er weinig van die keuringen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) huurt er psychiaters voor in die, aldus de patiëntenclubs, elk hun eigen kompas varen.

Volgens Balans en Impuls is er geen controle op het werk van de artsen. Daarbij zouden de psychiaters totaal verschillende tarieven in rekening brengen voor hun werk, geld dat de patiënten uit eigen zak moeten betalen. De kosten kunnen oplopen tot 300 euro, stellen Impuls en Balans.

Overbodig

De organisaties vinden de extra test sowieso overbodig. Als iemand met goed gevolg zijn lessen doorloopt en slaagt voor het rijexamen, heeft die persoon bewezen dat hij geschikt is om te rijden, zeggen ze.

Het is niet exact bekend hoeveel mensen in Nederland ADHD hebben. Volgens Impuls gebruiken 35.000 volwassenen en 80.000 jongeren medicijnen tegen ADHD.