DEN HAAG - Werkgevers en de vakbeweging zijn het eens over het pensioenakkoord. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag bekend gemaakt.

''Hiermee zetten wij onze handtekeningen onder een akkoord voor de toekomst'', stelde hij. Het is volgens de premier ''een mooi pensioenakkoord, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst''.

De belangrijkste afspraken zijn dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar stijgt. Vervolgens wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting en gaat daardoor naar verwachting in 2025 naar 67 jaar.

De AOW-uitkering gaat vanaf 2013 extra stijgen met 0,6 procent per jaar, naast de inflatie. Mensen kunnen er straks ook nog voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar die krijgen wel te maken met een korting van 6,5 procent op hun AOW-uitkering.

Zwaardere beroepen

Eerder stoppen met werken is van belang voor mensen die op jonge leeftijd begonnen zijn en vaak zwaardere beroepen met een laag inkomen hebben. Voor lagere inkomens komt er vanaf 2020 een extra ouderenkorting van 300 euro.

De hervormingen moeten de oudedagsvoorziening beter bestand maken tegen de vergrijzing en schommelingen op de financiële markten. Ook moeten ze ongeveer 4 miljard euro aan besparingen opleveren voor de overheid.

Sneuvelen

Rutte verwacht niet dat het pensioenakkoord van het kabinet, werkgevers en de vakbeweging zal sneuvelen, omdat onder meer vakbondsleden het afwijzen. De minister-president spreekt van ''zo'n afgewogen visie op de toekomst van het pensioenstelsel'' dat hij verwacht dat het akkoord voldoende wordt gesteund door de achterbannen van de betrokken partijen.

Dat zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Binnen de vakcentrale FNV is er fel verzet van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten, tegen het akkoord. Maar de premier noemde dat ''geen exclusief probleem van de FNV''. Volgens hem zijn er ook kritische leden van ondernemersorganisatie VNO-NCW en moet ook het kabinet in de Tweede Kamer nog knokken om een meerderheid te behalen.

Volgens Rutte is het akkoord nodig om ''het mooiste pensioenstelsel ter wereld'' zeker te stellen.

Crisis

Door de financiële crisis in 2008 zijn veel pensioenfondsen in problemen gekomen en kunnen ze de uitkeringen van de aanvullende pensioenen vaak niet meer corrigeren voor de inflatie.

Ook kwamen mogelijke kortingen op uitkeringen van gepensioneerden aan het licht. Met het nieuwe pensioenstelsel hopen sociale partners en het kabinet meer duidelijkheid te bieden over de pensioenen.

Chronologie van het akkoord

Reacties op het pensioenakkoord

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Pensioenakkoord rond