AMSTERDAM - Vakcentrale FNV wil op korte termijn een pensioenakkoord sluiten. De onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet kunnen worden hervat.

De partijen gaan vrijdag weer rond de tafel zitten in Den Haag. Vanuit het kabinet schuift premier Mark Rutte aan, alsook de ministers Henk Kamp van Sociale Zaken, Maxime Verhagen van Economische Zaken, Jan Kees de Jager van Financiën en de staatssecretarissen Frans Weekers en Paul de Krom.

Als de partijen het eens zijn, is het akkoord nog niet definitief. Bij de ledenraadpleging die de FNV gaat houden ligt er al een negatief stemadvies van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten.

Beter

Het kan altijd beter, zei voorzitter Agnes Jongerius vrijdagochtend voorafgaand aan het sluiten van het pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet. ''Ik weet dat dit akkoord geen tien gaat worden. Wij willen altijd meer'', stelde ze.

Het akkoord moet er volgens de FNV voor zorgen dat de AOW en pensioenen ondanks de vergrijzing betaalbaar blijven en de pensioenen minder kwetsbaar zijn voor grote schommelingen op de beurs.

Rutte

Premier Mark Rutte is blij dat hij met werkgevers en de vakbeweging een pensioenakkoord kan sluiten. Hij noemde het vrijdag voorafgaand aan het overleg met sociale partners ''iets unieks'' dat in Nederland een akkoord kan worden gesloten over ''honderden miljarden en misschien wel de grootste vernieuwing van het pensioenstelsel'' sinds de Tweede Wereldoorlog. ''Dit is voor iedereen van het grootste belang.''

Verder stelde Rutte dat ''er stukken op tafel liggen waar de FNV trots op kan zijn'' en hij prees FNV-voorzitter Agnes Jongerius als onderhandelaar, die ''precies weet wat ze wil''.

Hij benadrukte dat het kabinet met de vakcentrale FNV onderhandelt en niet met afzonderlijke FNV-bonden, zoals FNV Bondgenoten dat zich fel verzet tegen het aanstaande pensioenakkoord.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voorziet geen problemen met het pensioenakkoord als de grootste FNV-bond, FNV Bondgenoten, zich daartegen blijft verzetten. Hij verwacht dat de vakcentrale FNV het akkoord straks bij de achterban goed kan overbrengen.

Vakbewegingen

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW vertrouwt erop dat het pensioenakkoord dat hij vrijdag met de vakbeweging en het kabinet wil sluiten op steun van de achterbannen van de vakcentrales kan rekenen.

De voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie vindt het vervelend dat de grootste FNV-bond dwarsligt, maar maakt zich geen zorgen over het akkoord. ''Wij doen zaken met de drie vakcentrales FNV, MHP en CNV'', zei Wientjes. ''Als zij ja zeggen tegen het akkoord, verwacht ik dat de leden dat ook doen.''

FNV Bondgenoten wil extra garanties voor haar leden, maar die zijn volgens een woordvoerder nog onvoldoende gegeven. De bond is met 475 duizend van de 1,4 miljoen leden de grootste.

Conceptakkoord

Afgelopen week werd ten onrechte al gemeld dat werkgevers en bonden een conceptakkoord hebben bereikt. Daarin stond volgens de NOS dat de AOW-uitkering tot 2028 elk jaar met 0,6 procent stijgt, los van de inflatie. De pensioenleeftijd zou in 2020 naar 66 jaar gaan en naar 67 jaar in 2025.

FNV Bondgenoten kan zich onvoldoende vinden in het conceptakkoord en gaat tegenstemmen. Er zijn te weinig waarborgen voor zekerheid, omdat de pensioenfondsen nog te veel met de beurs meebewegen.

De hogere AOW wordt een sigaar uit eigen doos genoemd omdat de ouderentoeslagen worden afgebouwd. Lagere inkomens zouden er dan toch op achteruit gaan, tot 7,5 procent in 2028.

Het derde punt is de gebrekkige risicoverdeling. Er is overeenstemming over een premiestabilisatie, maar dat is voor de bond nog onvoldoende.

Onderhandelen

De SP, ook geen voorstander van het akkoord, reageert kritisch. "Jongerius gaat tegen de wil van de meerderheid verder onderhandelen met werkgevers en kabinet", laat Kamerlid Paul Ulenbelt weten. "Een generaal kan niet zonder leger, een leger zonder generaal kan wel."