MOSKOU - Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is optimistisch gestemd over de heropening van de export van Nederlandse groenten naar Rusland.

Als beide landen overeenstemming bereiken over een aantal afspraken, verwacht Bleker dat binnen dagen en niet weken de ban op Nederlandse producten wordt opgeheven.

Dat zei hij woensdag na afloop van zijn bezoek aan zijn Russische collega, Jelena Skrynnik, en het hoofd van Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, in Moskou.

Rusland stelde een importverbod van groenten uit de Europese Unie in na de uitbraak van de EHEC-bacterie. Bleker kondigde aan dat woensdag en donderdag Russische en Nederlandse experts gaan overleggen over hoe de Nederlandse export naar Rusland wordt hervat.

Testmethode

Daarvoor bekijken beide partijen naar de testmethode van de producten, de teeltmethode, de herkomst van de groenten, de professionaliteit en de onafhankelijkheid van het testinstuut en de certificaten van de groenten.

Een Russische delegatie komt hiervoor naar Nederland. ''Als over deze afspraken de komende dagen overeenstemming komt tussen onze experts dan is de weg vanuit Nederland richting Rusland voor onze exporteurs weer open", zei de staatssecretaris.

De wil is aanwezig bij de Russen, voegde hij eraan toe.

Tweede Kamer

Bleker praat donderdag de Tweede Kamer bij over de gevolgen van de EHEC-uitbraak in Duitsland voor de Nederlandse telers.

De tuinders zitten inmiddels twee weken in de problemen. De vraag naar producten als komkommers en tomaten is stilgevallen en een groot deel van de oogst wordt doorgedraaid. Telers overwegen nu de productie te beperken, om zo een hogere prijs te krijgen.

EU-minister

Bleker is de eerste EU-minister, zoals hij in het buitenland wordt genoemd, die een bezoek bracht aan Rusland vanwege het importverbod. Bleker vindt niet dat hij met zijn komst naar Moskou de EU passeert.

Ook de EU is met Rusland in gesprek, zei hij. ''Als Rusland met ons land of met een of meer andere landen dit type afspraken maakt, dan helpt dat ook in de oplossing van de problemen tussen EU en Rusland in het algemeen."

Maar de staatssecretaris zei wel dat hij naar Moskou was gekomen om de belangen van de Nederlandse sector te dienen.

Regionale bron

Bleker zei voor zijn bezoek aan Rusland dat hij Skrynnik ervan wilde overtuigen dat uit onderzoek is gebleken dat Nederland schone en veilige groenten levert en dat de EHEC-bacterie afkomstig is van een regionale bron, namelijk Duitsland.

Hij zei dat handel uit landen als Frankrijk, Spanje en Nederland daar geen hinder van moet ondervinden.