DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat NS niet verplichten om de techniek van de ov-chipkaart te verfijnen, zodat bestaande kortingsregelingen mogelijk blijven.

Dat heeft zij woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Houders van een dalurenabonnement kunnen daardoor korting verliezen, als NS stopt met papieren kaartjes.

De ov-chipkaart berekent een prijs op basis van een traject. De gebruiker betaalt dus voor het aantal kilometers en niet voor het precieze moment waarop hij zijn reis maakt.

Als een treinreiziger om 08.30 uur aan zijn reis begint, dan kan hij er nu nog voor zorgen dat hij met zijn dalurenkaart vanaf 09.00 uur korting krijgt. In dat geval koopt hij voor het eerste deel van zijn reis een kaartje voor het volle pond en een tweede (kortings)kaartje voor het resterende deel van zijn reis vanaf 09.00 uur.

Bewuste keuze

Als NS stopt met papieren kaartjes, vervalt die mogelijkheid. ''Er is bij de keuze voor het systeem van de ov-chipkaart destijds bewust gekozen voor een bestaand systeem'', brengt de VVD-bewindsvrouw in herinnering.

''Die keuze verkleint de kans op problemen bij de invoering. De keerzijde van deze keuze is wel dat het systeem niet alle eventueel gewenste mogelijkheden kan bieden.''

Tijdsverschil

Zo kunnen de uit- en incheckpaaltjes bijvoorbeeld niet 'rekenen'. Er kan (veel) tijdsverschil zitten tussen het inchecken en het begin van een treinreis. ''Een reiziger kan bijvoorbeeld al om half negen in de ochtend inchecken, maar pas de trein nemen om tien voor negen'', legt Schultz uit.

''Het systeem weet in dat geval niet welk deel van de reis tot de spits en welk deel tot het dal behoort. Er zouden dan aannames moeten worden gedaan ten aanzien van vertrektijd, reisduur en verdeling spits-dal'', schetst Schultz het probleem.

Omdat NS sowieso het systeem van kortingskaarten aanpast, kan de prijsbewuste reiziger met kortingskaart nog steeds met korting reizen door zijn incheckmoment zorgvuldig te kiezen, aldus de minister. Mede daarom gaat ze de NS op dit punt geen nadere eisen opleggen.