DEN HAAG - Het kabinet hekelt het gedrag van honderden Griekse (oud-)parlementariërs die voor de rechter nabetalingen eisen van gemiddeld 250.000 euro per persoon.

De Griekse regering moet er alles aan doen om de claims van parlementariërs tegen te houden, stellen de bewindslieden Jan Kees de Jager van Financiën en Uri Rosenthal en Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van het CDA.

Als de berichtgeving klopt, schrijven zij, geeft het gedrag blijk ''van bijzonder weinig interne solidariteit met Grieken die in de huidige situatie kampen met dalende lonen en stijgende werkloosheid''.

Ook ondermijnt het alle pogingen om de Griekse overheidsfinanciën op orde te brengen. Het kabinet heeft er bij de Europese Commissie in Brussel over aan de bel getrokken.

'Zelfverrijking'

De claims voor nabetalingen gelden sinds 2008, het jaar dat de financiële crisis uitbrak. CDA-Kamerleden Elly Blanksma en Pieter Omtzigt noemden ze ''volstrekt ongepast''. Ze spreken van ''zelfverrijking''.

De Griekse parlementariërs maken gebruik van een wet die hun het recht geeft op een salaris van de hoogste rechters in Griekenland. De Grieken hebben vorig najaar 110 miljard euro van Europa geleend om de schuldencrisis door te komen en krijgen waarschijnlijk nog extra leningen.