Ambtenaar moet homohuwelijk kunnen weigeren
Dit zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
Deze uitzondering is tien jaar geleden bij de komst van het homohuwelijk ingesteld. Volgens de minister is het aan de gemeente om dit probleem op te lossen, een collega zou het bijvoorbeeld wel kunnen doen.
Ook toekomstige ambtenaren van de burgerlijke stand moeten van dit recht gebruik kunnen maken, aldus de bewindsvrouw.
Tolerantie
In een eerder interview met de Gay Krant gaf de bewindsvrouw al aan dat in een samenleving als de Nederlandse ruimte moet blijven voor ambtenaren die vanwege hun geloof bezwaren hebben om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden
"Dat vind ik eigenlijk gewoon wel passen bij Nederland, die tolerantie en ruimte voor pluriformiteit." Wel stelt Van Bijsterveldt nadrukkelijk dat ieder stel, ook twee mannen en twee vrouwen, in alle gemeenten moeten kunnen trouwen.
In 2008 waren er 23 gemeenten die aangaven weigerambtenaren in dienst te hebben.
Verbijsterd
Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over het standpunt van de minister. ''Dit geeft aan dat de één toch nog iets gelijker is dan de ander'', aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp.
Ook wethouder in Amsterdam Andrée van Es (Burgerschap en Diversiteit) is het niet eens met de minister, die ze van discriminatie beschuldigt.
''Tien jaar na dato is het zich beroepen op gewetensbezwaren door ambtenaren tegen het sluiten van huwelijken van mensen van het gelijke geslacht absoluut een gepasseerd station. Voor de overheid kan en mag er geen verschil bestaan."
Tijdens het debat sprak de minister ook over bloeddonatie door homoseksuele mannen in Nederland. Op dit moment mogen zij geen bloed doneren, omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen.
Bloeddonaties
Van Bijsterveldt heeft geen direct bezwaar tegen bloeddonaties door mannelijke homoseksuelen, tenzij die gevaar voor de gezondheid opleveren. Zij zal het advies van de Raad van Europa, later dit jaar, afwachten en met Sanquin Bloedvoorziening in gesprek gaan.
In Italië en Spanje mogen homoseksuele mannen al wel bloed doneren, mits zij geen risicovolle contacten hebben gehad.