AMSTERDAM - Toenmalig premier Jan Peter Balkenende en enkele ministers hebben vorig jaar betalingen van kroonprins Willem-Alexander voor de bouw van diens vakantievilla in Mozambique op een 'slimme' manier buiten het publieke debat gehouden.

De Volkskrant schrijft woensdag op gezag van bronnen in Den Haag dat het vorige kabinet informatie over betalingen van de kroonprins in een belastingparadijs alleen heeft gemeld aan de commissie voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Deze commissie van fractievoorzitters heeft een zwijgplicht, waardoor de informatie buiten het publieke debat over de omstreden villa van het kroonprinselijk paar bleef.

Betalingen

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt tegenover de krant dat prins Willem-Alexander en prinses Maxima betalingen voor de villa in Mozambique hebben gedaan in verschillende landen waaronder het fiscaal aantrekkelijke eiland Jersey.

De dienst ontkent dat er meer betalingen in ‘belastingparadijzen’ zijn gedaan, maar weigert de lijst met landen bekend te maken. De fractievoorzitters hadden volgens de Haagse bronnen de indruk dat het hele aankoopbedrag van de villa naar een belastingparadijs was gegaan.

Kritiek

Over het vakantiehuis van de prins en prinses op schiereiland Machangulo ontstond vorig jaar een golf van kritiek omdat de beveiliging erg duur zou zijn en de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking slecht.

Het paar besloot uiteindelijk om het huis te verkopen wanneer de bouw is voltooid.