LUXEMBURG - De landbouwministers van de Europese Unie willen dat er meer geld beschikbaar komt voor tuinders dan de 150 miljoen die dinsdag, voor hun vergadering in Luxemburg, door de Europese commissie werd voorgesteld.

Op welk bedrag de ministers uitkomen is nog niet duidelijk. Staatssecretaris Henk Bleker denkt aan 200 tot 300 miljoen.

Het geld is bedoeld voor tuinders die als gevolg van de commotie rond de EHEC bacterie hun producten niet kwijt kunnen.

Bleker gaat ervan uit dat minstens 50 procent van de schade die de groentetelers door de EHEC-crisis lijden, vergoed wordt. Ciolos zette in op een schadevergoeding van 30 procent.

Overleg

Er is afgesproken dat Ciolos gaat overleggen in de Europese Commissie en dan een nieuw voorstel maakt. Dat is naar verwachting over enkele dagen af.

Bleker heeft er alle vertrouwen in dat er dan een substantieel betere regeling uit de bus komt. Nederland wordt in zijn wens hiertoe gesteund door Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België, Polen en Griekenland.

Politiek probleem

In het volgens Bleker onwaarschijnlijke geval dat Ciolos niet met een beduidend hoger bod komt, heeft de eurocommissaris ''een fors politiek probleem''.

Geld hoeft geen struikelblok te zijn, omdat er jaarlijks 1 tot 1,5 miljard euro aan landbouwgeld op de EU-begroting overblijft, aldus de staatssecretaris.

Bleker

Bleker had aan het begin van het beraad in Luxemburg ingezet op een schadevergoeding van zo'n 90 procent voor de groentetelers.

Hij neemt met wat minder genoegen nadat Ciolos had gewaarschuwd voor het gevaar van 'overcompensatie' en ook had gewezen op de nationale regelingen voor tuinders die er al zijn.

Rusland

De EHEC-crisis leidde er vorige week toe dat Rusland de import van verse groenten uit Europa stopzette. Bleker reist woensdag naar Moskou om te proberen de Russen tot andere gedachten te brengen.

Dat is geen poging een missie van de Europese Commissie met datzelfde doel te doorkruisen. ''We hebben dezelfde boodschap, maar Nederland wil gebruik maken van zijn goede contacten en ervaringen in Rusland.''