DEN HAAG - Oud-CDA-minister Aart Jan de Geus en oud-staatssecretaris Jack de Vries nemen zitting in het nieuwe strategisch beraad van het CDA.

Ook oud-CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen neemt plaats in de commissie.

Het strategisch beraad heeft als belangrijkste taak om een aanzet te geven voor een nieuwe koers voor de komende 10 à 15 jaar.

De instelling van het beraad was een wens van het laatste CDA-congres en de nieuwe CDA-voorzitter Ruth Peetoom.

Voorzitter

De Geus was minister van Sociale Zaken van 2002 tot 2007. Hij wordt volgens bronnen in het CDA waarschijnlijk de voorzitter van het strategisch beraad. De Geus is vicesecretaris-generaal bij de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Hij steunde in de race voor het partijvoorzitterschap Ruth Peetoom, die anders dan haar tegenstrever Sjaak van der Tak tegen samenwerking met de PVV had gestemd.

De Vries

Jack de Vries was jarenlang de politiek assistent en spindoctor van premier Balkenende. Hij stapte op als staatssecretaris nadat een buitenechtelijke relatie met zijn adjudant op het ministerie van Defensie was uitgelekt.

De Vries staat nog altijd op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer.

CDJA

Jeroen van Velzen is de aanvoerder van de jonge lichting CDA'ers. Het CDJA was onder zijn leiding niet enthousiast over samenwerking met de PVV, maar ook niet pertinent tegen.

Onder Van Velzens leiding verscheen wel een keihard rapport over de ''verstikkende consensuscultuur'' binnen het CDA. Zo wees hij op het optreden van toenmalig fractievoorzitter en huidige vicepremier Maxime Verhagen op het historische partijcongres van vorig jaar oktober. Het congres werd ''aan het eind van de rit klem gezet'' over de samenwerking met PVV.

Wederopstanding

Het strategisch beraad moet Peetoom helpen met de wederopstanding van het CDA. Tot voor kort vormden de christendemocraten nog de grootste partij van het land, maar in de Tweede Kamer zijn ze nu met 21 zetels de vierde.

Vorige week stonden ze in een peiling op een diepterecord van 13 zetels.

Goede leiders

Uit onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 2100 CDA-stemmers dinsdag bleek dat 56 procent van de achterban het verlies wijt aan het gebrek aan goede leiders. Ook stelt 45 procent dat de partij nu geen duidelijke koers heeft.

Donderdag worden de leden van het strategisch beraad gepresenteerd.