DEN HAAG - Gedoogpartij PVV, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat Nederland maximaal nog maar drie maanden meedoet aan de NAVO-missie in Libië.

Ze wezen er dinsdag op dat er dit jaar nog maar 10 miljoen euro over is voor nieuwe Nederlandse missies.

Minister Hans Hillen van Defensie is woensdag en donderdag in Brussel om met zijn collega's van de NAVO-lidstaten te praten over de verlenging van Unified Protector. De missie loopt nu twee maanden en moet de opstandige bevolking beschermen tegen het geweld van het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi.

De NAVO besloot vorige week de militaire operatie te verlengen tot eind september. De lidstaten moeten nu bekijken wie wat gaat doen. De PVV, SP en de PvdD zien het liefst dat Nederland helemaal niet meedoet met een verlenging.

Nederland doet met zes F-16-gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager mee met de controle op het vliegverbod en het verbod op wapeninvoer.

Besluit

Het kabinet moet nog een besluit nemen over een nieuwe bijdrage aan de NAVO-missie. Daarna krijgt de Tweede Kamer een nieuwe artikel-100 brief, waarin de inzet, het mandaat en de kosten staan vermeld. Op basis daarvan voert de Tweede Kamer een debat.

Hillen gaf vorige week tijdens een debat over het NAVO-beraad aan dat in het zogeheten HGIS-potje op Buitenlandse Zaken nog 10 miljoen euro zit. Dat is volgens hem genoeg voor drie maanden meedoen in Libië. De kosten voor de uitzendingen naar het Afghaanse Kunduz en naar Somalië zijn financieel al gedekt uit dit potje, waarin diverse ministeries geld storten.