DEN HAAG - De nieuwe Eerste Kamer is dinsdag geïnstalleerd. Van de 75 senatoren zijn er 39 nieuw, 36 zaten ook in de vorige Eerste Kamer.

In de Senaat zijn nu twaalf partijen vertegenwoordigd, waaronder nieuwkomers als de PVV (met tien zetels) en 50PLUS van Jan Nagel. Nagel en ook SP'er Bob Ruers waren in het verleden al eens Senator.

De regeringspartijen VVD en CDA hebben in de Senaat samen 27 zetels. Samen met de PVV komen ze op een minderheid van 37 zetels, maar het kabinet hoopt voor een meerderheid vaak op de steun van SGP-senator Gerrit Holdijk te kunnen rekenen.

De nieuwe Senaat zal eind deze maand een nieuwe voorzitter kiezen. Huidig voorzitter René van der Linden (CDA) wil door in die functie, maar in elk geval VVD'er Heleen Dupuis is ook kandidaat.

VVD

Beraad binnen de VVD-fractie heeft er volgens woordvoerder toe geleid dat besloten is om Fred de Graaf naar voren te schuiven als kandidaat voor het voorzitterschap. Ook Dupuis heeft zich achter de voordracht geschaard, zo bleek dinsdag. Als grootste partij maakt de VVD grote kans de voorzitter te mogen leveren.

Andere kandidaten voor het voorzitterschap kunnen zich nog tot 24 juni melden.