DEN HAAG - Volgens deskundigen is er geen enkele reden om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) informeert de Tweede Kamer dinsdag dat de experts in het zogeheten Management Outbreak Team dat de ontwikkelingen rond de EHEC-bacterie in Duitsland volgt, dit benadrukken.

Volgens Schippers zorgt EHEC in Nederland vooralsnog niet voor een volksgezondheidscrisis. Het team met deskundigen op het gebied van medische microbiologie en infectieziektebestrijding kwam maandagavond bijeen.

Afgesproken is onder meer dat het behandelprotocol voor de behandeling van (bloederige) diarree en HUS, de aandoening die het gevolg kan zijn van een besmetting met EHEC, wordt geactualiseerd. Ook worden huisartsen en ziekenhuizen opnieuw gewezen op de het belang van hygiënemaatregelen.

Antibiotica

Nederlandse artsen mogen daarnaast in uitzonderingsgevallen antibiotica voorschrijven als patiënten besmet zijn met de EHEC-bacterie. Dat heeft het Outbreak Management Team geadviseerd.

Mocht er toch een uitbraak komen, dan hebben ziekenhuizen voldoende plasma en medische apparatuur in huis voor behandeling. Daarbij oefent het personeel altijd al op crises en rampen, zegt de minister.

Burgers krijgen het advies hygiënisch om te gaan met groenten en vlees. Dus vlees goed verhitten, groente goed te wassen en, zo mogelijk, te schillen.