STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag hard uitgehaald naar de aanpak van de EHEC-crisis. De Europarlementariërs willen dat de Europese Unie een noodfonds opricht om getroffen landbouwbedrijven financieel te steunen of andere vormen van compensatie in het leven roept.

Later op de dag komen de Europese ministers van Landbouw bijeen in Luxemburg om over de kwestie te spreken.

Europarlementariër Esther de Lange van het CDA bestempelde de communicatie rond de uitbraak als ''belabberd''. Zij benadrukte de noodzaak van een noodfonds.

''Alleen in mijn land al lijden agrarische bedrijven meer dan 80 miljoen euro schade per week.'' Volgens De Lange kan het niet de bedoeling zijn dat gezonde bedrijven op omvallen staan.

Ook andere Europarlementariërs laakten de aanpak van de EHEC-crisis. Ze spraken over een Europees probleem, geen lokale crisis. Volgens de Europarlementariërs is de beschuldigende vinger te snel uitgestoken richting Spaanse komkommertelers zonder aantoonbare studies.

Europese Commissie

Ook de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kreeg ervan langs. Het Europees Parlement vroeg Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) naar zijn handelwijze en toekomstige plannen.

Dalli zegde het Europees Parlement weinig toe. Hij riep de parlementariërs op niet te snel met kritiek te komen en de aanpak te veroordelen terwijl de crisis nog gaande is.