AMSTERDAM - Nederland heeft nog geen besluit genomen over eventuele extra financiële steun aan Griekenland. Dat stelt minister van Financiën Jan Kees de Jager dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De hoeveelheid extra leningen die Griekenland nodig zal hebben om zijn financieringsgat te dichten, hangt mede af van de betrokkenheid van de private sector bij de herfinanciering van het Zuid-Europese land, voegt de minister daar aan toe.

Hij verwacht dat in aanloop naar de vergadering van de Eurogroep op 20 juni meer duidelijkheid komt over het benodigde bedrag.

De Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) concludeerden onlangs na een bezoek aan Griekenland dat het land zichzelf naar verwachting niet zelfstandig zal kunnen financieren in 2012, zoals aanvankelijk was gepland, en dat er dus meer financiële steun nodig is.

Geen ontspanning

De vertegenwoordiger van het IMF heeft dinsdag dan ook gezegd dat Griekenland vooruitgang heeft geboekt bij de aanpak van de schuldencrisis, maar dat er geen ruimte voor ontspanning is.

''Griekenland heeft een kritiek punt bereikt en er is geen tijd te verliezen. Nu is niet het moment om te vertragen'', aldus IMF-vertegenwoordiger Bob Traa. Volgens Traa blijven de EU en het IMF Griekenland steunen, als het land de hervormingen volledig doorvoert. Hij benadrukte dat het IMF tegen een herstructurering van de Griekse schulden is.

Beslissingen

Traa zei verder dat de Europese leiders op een top in juni moeilijke beslissingen moeten nemen over Griekenland. De EU en het IMF kwamen vrijdag een tranche van 12 miljard euro van het noodpakket van 110 miljard euro overeen voor Griekenland. Athene liet weten nog een kleine 7 miljard euro extra te besparen.

Eventueel is het IMF bereid om de looptijd van zijn leningen aan Griekenland te verlengen. Griekenland heeft eerder al een verlenging gekregen voor leningen van het IMF en andere Europese landen.