DEN HAAG - Tijdens zijn werkbezoek aan Ethiopië heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) aangekondigd dat Nederland een miljoen euro extra stort in het Humanitarian Response Fund van de VN.

Hij heeft daartoe besloten wegens de verslechterde humanitaire situatie als gevolg van aanhoudende droogte in Ethiopië, maakte een woordvoerder van de bewindsman maandag bekend.

Eerder dit jaar heeft Nederland al een bijdrage van 4,5 miljoen euro gegeven aan het fonds. Door de droogte hebben ongeveer 3,2 miljoen Ethiopiërs humanitaire hulp nodig.

Maandag heeft Knapen gesproken met minister president Meles Zenawi van Ethiopië. Daarin heeft hij aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie en de positie van non-gouvernementele organisaties.

Vooruitgang

''Ethiopië heeft veel vooruitgang geboekt bij het streven naar de millenniumontwikkelingsdoelen'', aldus de CDA-bewindsman. ''De bestrijding van armoede en de economische groei zijn ook indrukwekkend.

Goed bestuur en mensenrechten, en vrije bewegingsruimte voor niet-gouvernementele organisaties zijn daarbij van essentieel belang.''

Staatssecretaris Knapen is tot woensdag op werkbezoek in Ethiopië. Dinsdag staan bezoeken aan Nederlandse en Ethiopische ondernemers en een gezondheidsproject op het programma.