DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) komt Rotterdam, Den Haag en Amsterdam tegemoet door ze vanaf 2015 23 miljoen euro te geven voor extra investeringen in het openbaar vervoer.

Wel blijft de minister bij het standpunt dat het openbaar vervoer in de drie steden aanbesteed moet worden.

Met de toezegging kunnen de drie steden extra investeringen doen in het openbaar vervoer, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Los van het aanbesteden, dat 120 miljoen moet opleveren, wil Schultz de steden korten met 45 miljoen euro. In totaal zouden ze dan 165 miljoen efficiencywinst moeten behalen. Na overleg met de steden is Schultz nu van mening dat de steden al veel efficiency hebben geboekt en daarom geeft ze ze weer 23 miljoen.

Geen toeval

Een woordvoerder van vakbond FNV noemt het in een reactie geen toeval dat de minister maandag komt met een beperking van de ov-bezuinigingen. Volgens hem is ''de handreiking absoluut niet toereikend voor de problemen die ze gaat veroorzaken".

Dinsdag begint in Amsterdam een 24 uursstaking van het openbaar vervoer. Daarna volgen Den Haag en Rotterdam.

Volgens de bond staat de vermindering van de bezuiniging door minister Melanie Schultz van Haegen niet in verhouding tot het totale bedrag van de kortingen op het ov in de drie grootste steden van het land.