DEN HAAG - Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen de bezuinigingen op Defensie aanpassen om onder meer vijf Cougarhelikopters en twee patrouilleschepen in bedrijf te kunnen houden.

De drie partijen blijven achter de 1 miljard euro aan bezuinigingen staan die minister Hans Hillen (Defensie) de krijgsmacht heeft opgelegd.

Maar voor ongeveer 40 miljoen euro willen VVD, CDA en PVV maandag de plannen tijdens een debat in de Tweede Kamer aanpassen.

Op initiatief van de VVD zou de marine twee patrouilleschepen moeten behouden. Het CDA wil in elk geval tot 2017 vijf Cougartransporthelikopters in de lucht houden. Na de aankondiging van de bezuiningingsplannen van Hillen was duidelijk dat veertien van de zeventien helikopters aan de grond blijven en de overige drie nog anderhalf jaar actief zijn voor zoek- en reddingsactiviteiten.

De coalitie wil nu dat vijf van de veertien in de lucht blijven, waardoor er de komende tijd nog acht rondvliegen.

Marechaussee

Op aandringen van de PVV wordt een bezuiniging op de marechaussee geschrapt. De partijen willen hun voorstellen onder meer betalen met de opbrengsten uit de verkoop van defensielocaties en het uitbesteden van onderhoud van luchtmachtmaterieel.

De VVD denkt dat er nog steeds veel lucht zit in de begroting van Defensie, ook al heeft Hillen van Defensie 1 miljard euro aan bezuinigingen voorgesteld. De liberalen willen maximale druk op Hillen om deze lucht eruit te persen en tegelijk zo min mogelijk slagkracht te verliezen.

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke maandag tijdens het debat. De grootste regeringspartij kan leven met de bezuinigingen, maar wil wel twee nieuwe patrouilleschepen behouden die nu op de lijst staan om verkocht te worden.

Defensie kan volgens de VVD nog besparen op haar 10.000 gebouwen en door meer onderhoud uit te besteden. De PvdA, D66 en ChristenUnie hadden forse kritiek op de VVD, omdat de liberalen eigenlijk meer geld voor de krijgsmacht wilden.

PvdA

De PvdA stemt niet in met de bezuinigingen zoals minister Hans Hillen van Defensie die wil doorvoeren. Volgens de grootste oppositiepartij zit er geen analyse achter of samenhang in de plannen en is het daarom niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Defensie op de lange termijn.

Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink maandag tijdens het debat over de bezuinigingsmaatregelen. Ze vroeg zich af waarom Defensie over enkele jaren de begroting wel op orde zou hebben na de ingrepen. Volgens haar hebben deskundigen daar weinig vertrouwen in. Vanwege het toenemende belang van de marine wil de PvdA wel twee nieuwe patrouilleschepen behouden die Hillen ook zou schrappen.

De regeringspartijen VVD en CDA vielen de PvdA hard aan. Ze wreven Eijsink in dat haar partij nog veel meer wil bezuinigen op de krijgsmacht, zonder aan te geven hoe.

Hillen

Minister Hillen kon maandag voorafgaande aan het debat over de bezuinigingen nog niet inhoudelijk reageren op de voorstellen van de coalitie. "Ik heb vanmorgen in de krant gelezen wat men allemaal wil. Ik ben benieuwd hoe het allemaal onderbouwd wordt en ga er zorgvuldig naar luisteren'', zei hij.

Hillen sprak van een zware dag, omdat het gaat over de toekomst van Defensie en de aangekondigde bezuinigingen volgens hem onbeschrijfelijk zwaar zijn.

Kamerdebat Defensie