AMSTERDAM - PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is kandidaat om commissaris van de koningin in Limburg te worden.

Naast Timmermans is ook voorzitter Waterschap Roer en Overmaas Jan Schrijen (VVD) in de race voor het gouverneurschap. Dat schrijft dagblad De Limburger maandag op basis van betrouwbare bronnen.

Bestuursvoorzitter van de Open Universiteit Theo Bovens (CDA) zou volgens de krant ook interesse hebben in de functie. Maar hij laat via Twitter weten tevreden te zijn met zijn huidige baan.

Er is volgens de krant ook nog een vooralsnog onbekende vierde kandidaat om CDA'er Léon Frissen op te volgen.

Hij liet in december weten niet beschikbaar te zijn om in juli te worden herbenoemd, omdat de functie een te zware wissel op zijn privéleven trekt. Frissen is sinds 2005 commissaris van de koningin in Limburg.

PVV

Timmermans (50) zei in december nog tegen De Limburger dat hij geen gouverneursrol voor zichzelf zag weggelegd als de PVV een dikke vinger in de pap zou krijgen in Limburg. De partij van Geert Wilders is met tien zetels samen met het CDA de grootste partij in de Provinciale Staten en levert ook een Gedeputeerde.

Timmermans zou zich onder druk van de PvdA en andere partijen hebben bedacht. Provinciale Staten zou in meerderheid achter zijn benoeming staan, maar de PVV levert zeker geen steun.

"Timmermans heeft dingen over de PVV geroepen waardoor hij zichzelf al heeft gediskwalificeerd", liet PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen eerder tegenover de krant weten."