DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil promotie en degradatie invoeren voor gevangenen die respectievelijk hun best doen hun leven te beteren en gevangenen die dat juist helemaal niet doen.

 Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil promotie en degradatie invoeren voor gevangenen die respectievelijk hun best doen hun leven te beteren en gevangenen die dat juist helemaal niet doen. 

''Gedetineerden kunnen promoveren als ze bereid zijn een interne opleiding te volgen en goed presteren op arbeid. Mensen die bereid zijn zich een beetje fatsoenlijk te gedragen, kunnen eerder in aanmerking komen voor meer vrijheden. Omgekeerd gaan we geen verlof meer geven aan mensen die niet willen reïntegreren'', zegt Teeven in de Volkskrant van zaterdag.

De staatssecretaris stuurt zaterdag een brief over de voortgang van het Programma Modernisering Gevangeniswezen naar de Kamer.

Wettelijk recht

Nu krijgen gevangenen standaard extra activiteiten bovenop die waar gedetineerden wettelijk recht op hebben. Met het voorstel van Teeven wordt straks alleen nog met dergelijke scholing geïnvesteerd in die gedetineerden die zich ook zelf inspannen om op het rechte pad te komen en te blijven.

Elke gedetineerde krijgt daarvoor dan binnen tien dagen zijn eigen detentieplan, gebaseerd op zijn verleden, gedrag en motivatie.

Goedwillenden

De goedwillenden onder het bajesvolk kunnen onder meer les krijgen in omgaan met geld. Volgens het departement is er niet in alle gevangenissen genoeg werk.

Ook dat moet veranderen: Gedetineerden gaan daarom in de inrichtingen werk doen dat voorheen werd uitbesteed, zoals schoonmaakwerk, onderhoud en groenbeheer.