LUXEMBURG - Het noodlijdende Griekenland krijgt nieuwe steun van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het kan snel de volgende 12 miljard euro tegemoetzien van de lening van in totaal 110 miljard die het land vorig jaar is toegezegd.

Bovendien is er extra financiële hulp mogelijk, op voorwaarde dat de private sector op vrijwillige basis ook meedoet.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden, heeft dat vrijdag gezegd na een onderhoud met de Griekse premier George Papandreou in Luxemburg.

Hij zei niet hoe hoog de nieuwe lening zal zijn, maar in het geruchtencircuit circuleren bedragen van zo'n 40 miljard.

Onderhandelingen

Eerder op de dag bereikten experts van EU en IMF na wekenlange onderhandelingen overeenstemming met de Griekse regering over een aanvullend bezuinigingspakket. Athene gaat voor 50 miljard euro aan staatsdeelnemingen verkopen.

Daarnaast zouden er dit jaar extra besparingen komen van een kleine 7 miljard, onder meer door belastingverhogingen. In 2015 moet Griekenland, inclusief privatiseringen, 78 miljard hebben bespaard.

Eurozone

Volgens Juncker staat het nu vast dat Griekenland in de eurozone blijft. Enkele weken terug waren er speculaties dat het land de euro vaarwel zou zeggen en de drachme weer zou invoeren.

De nieuwe steunplannen moeten nog worden goedgekeurd door de eurolanden. De ministers van Financiën van die landen komen op 20 juni bijeen. Mogelijk hebben ze ook al eerder contact, aldus ingewijden.

Kritisch

Onder meer Nederland stelde zich de laatste weken zeer kritisch op tegenover Griekenland. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) dreigde dat Athene geen cent meer zou krijgen als het zijn huishoudboekje niet op orde brengt. Vrijdag wilde De Jager niet reageren op de uitlatingen van Juncker. Hij gaat het nieuwe Griekse pakket bestuderen, liet zijn woordvoerder weten.

Steun van oppositiepartij PvdA is in ieder geval niet vanzelfsprekend. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk moet het kabinet zijn partij eerst overtuigen dat Griekenland echt tot het uiterste gaat om de zaken op orde te krijgen. ''Ik ben daar vooralsnog niet van overtuigd.''

Wilders

PVV-leider Geert Wilders liet opnieuw zijn ongenoegen over de steun aan Griekenland weten. ''Trappen de EU en Nederland nu toch opnieuw in loze beloften van Griekenland? Onvoorstelbaar dom. Naïeve politici verkwanselen miljarden belastingeld'', liet hij via Twitter weten.

Het Griekse parlement moet nog akkoord gaan met de aanvullende bezuinigingen. De regering stuit met haar bezuinigingsplannen op veel verzet. Ook vrijdag waren er weer protesten. Betogers blokkeerden daarbij het ministerie van Financiën.