DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft een handelsmissie naar India die zondag zou beginnen afgezegd. Hij blijft in Nederland omdat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen voor de Nederlandse groentetelers van het Russische importverbod van Europese groenten.

Bleker zei donderdag de maatregel van Rusland ''heel hoog op te nemen omdat het onnodig is, zeker waar het gaat om Nederlandse producten''.

De importstop betekent een grote klap omdat na het inzakken van de Duitse markt ook afzet in Rusland nu onmogelijk wordt.

Jaarlijks gaat er voor 150 miljoen euro groenten van Nederland naar Rusland. De uitvoer naar dit land was juist aan het stijgen omdat Nederlandse telers op zoek waren gegaan naar een alternatief voor de ingestorte Duitse markt.

Maatregelen

Rusland heeft nu van de EU-landen om informatie gevraagd. Bleker had liever gezien dat de Russen eventueel pas daarna maatregelen hadden genomen. Nederland probeert Moskou nu op ambtelijk niveau duidelijk te maken dat de Europese groenten niet besmet zijn met de EHEC-bacterie.

Als bewindspersoon legt Bleker nu even de bal bij de Europese Commissie, maar als die niet snel genoeg voorgang boekt met het overtuigen van Rusland dat de maatregel van tafel moet, gaat hij desnoods zelf naar Moskou om er met zijn landbouwcollega over te praten.

Certificaten

Hij kan de Russen dan ook voorstellen dat Nederland gaat werken met certificaten voor bedrijven, om aan te geven dat deze niet besmet zijn met de E.colibacterie, waar de EHEC-bacterie een variant van is.

Begin volgende week kunnen bedrijven uit de tuinbouwsector die in grote problemen dreigen te raken, bij Bleker aankloppen voor hulp. In overleg met de banken hoeven ze dan een jaar lang hun leningen niet af te lossen.

Het ministerie staat dan garant tegenover de banken. Na een eerste overleg heeft de Rabobank al een positieve houding getoond, zei de staatssecretaris. Volgens een ruwe schatting kunnen vijftig bedrijven in acute problemen komen.