AMSTERDAM - Meerdere Kamerleden en partij-ideologen hebben het gehad met PvdA-partijleider Job Cohen.

Ze vinden de oud-burgemeester een aardige man, maar hij wordt beschouwd als de verkeerde persoon voor deze rol. Dat zeggen de anonieme criticasters in HP/De Tijd. Hij wordt een 'non-leider' genoemd.

"Als ik een oproep in de krant moest plaatsen dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal," zegt een vooraanstaande PvdA-ideoloog in het weekblad.

Een andere PvdA'er verwijst naar de sociaaldemocraten in Engeland, waar het na Tony Blair en Gordon Brown ook moeilijk ging.

"Er zijn allerlei Refounding Labour-projecten opgezet om de sociaaldemocratie nieuw leven in te blazen. Maar bij ons gebeurt er niks. We hebben een non-leider in huis onder wie de partij verweest."

Gecast

Een collega-fractievoorzitter stelt dat Cohen is gecast voor een andere rol. "Maar die film ging niet door en nu zit hij hier in een andere rol. Cohen ging immers naar Den Haag om premier te worden. Niemand hield er rekening mee dat hij in de oppositiebanken zou belanden."

Volgens de niet nader genoemde fractievoorzitter is Cohen te veel een bestuurder en te weinig politicus.

"In zijn huidige rol regelt iemand anders het en moet je een beetje een straatvechter zijn, zeker in deze snelle tijden. Daar is hij veel te beschaafd voor en te intellectueel. Soms heb ik met hem te doen."