BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de waarschuwing voor de consumptie van Spaanse komkommers ingetrokken. Dat meldde het Spaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag.

De Spaanse komkommers werden gezien als mogelijke bron van besmettingen met de EHEC-bacterie. ''De Europese Commissie heeft de gezondheidswaarschuwing tegen Spaanse komkommers uit Almeria, die vorige week donderdag werd uitgevaardigd na foutieve meldingen van de Duitse autoriteiten, ingetrokken", aldus een verklaring van het ministerie.

Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) zou de Spaanse minister van Volksgezondheid telefonisch hebben ingelicht over het besluit.

Dalli liet eerder op woensdag al weten geen verbod op landbouwproducten te overwegen, in verband met de besmetting door de EHEC-bacterie. Volgens Dalli zou een verbod ''buiten proportie'' zijn.

Bleker

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zei eerder deze avond al dat de Duitsers hem hebben gemeld dat hun onderzoek heeft aangegeven dat de groenten schoon zijn.

Bleker maakte verder bekend dat er 20 miljoen euro beschikbaar komt vanuit Europa om een promotiecampagne op te zetten die het vertrouwen van de consument in de tuinbouwsector moet herstellen. Ook de sector dient een bijdrage te leveren.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft volgens Bleker bovendien beloofd volgende week te kijken naar extra financiële steun voor tuinbouwbedrijven uit een Europees noodfonds.