DEN HAAG - Oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber moet in Duitsland de cel in. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag aan zijn collega's in de Bondrepubliek en in de deelstaat Beieren.

Duitsland wil de man niet uitleveren omdat hij de Duitse nationaliteit heeft. Maar Faber (89) heeft nog steeds niet de straf ondergaan die hem in Nederland werd opgelegd.

Een land dat een Europees aanhoudingsbevel weigert omdat iemand onderdaan is, is volgens Europese regelgeving verplicht zich bereid te verklaren een straf zelf ten uitvoer te leggen, aldus Opstelten.

Verzoek

Het Openbaar Ministerie in München heeft aan het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie al laten weten dat Nederland een verzoek kan indienen om overname van de tenuitvoerlegging van de straf. Opstelten vat dit op als een bereidverklaring om het vonnis in Duitsland ten uitvoer te leggen, zegt een woordvoerder.

''Hij heeft de relevante dossierstukken met zijn brief meegezonden, opdat Duitsland de in Nederland opgelegde levenslange gevangenisstraf kan executeren.''

Faber was lid van de Waffen-SS en van het Sonderkommando Feldmeijer, dat berucht was om de zogenoemde Silbertanne-represaillemoorden. Ook maakte hij deel uit van het executiepeloton van doorgangskamp Westerbork. Hij werd in 1947 veroordeeld tot de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Hij is in 1952 uit de gevangenis van Breda ontsnapt en naar Duitsland gevlucht