DEN HAAG - Vrijwel de gehele oppositie wil met spoed een debat met premier Mark Rutte over de in haar ogen opeenstapeling van maatregelen die met name kwetsbare groepen in de samenleving raken.

Het gaat dan onder meer om jongeren, chronisch zieken en gehandicapten.

PvdA-leider Job Cohen verwees dinsdag naar kabinetsplannen om te bezuinigingen op sociale werkplaatsen, de voorzieningen voor jonggehandicapten en het persoonsgebonden budget in de zorg.

De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen wachten tot het kabinet de maatregelen heeft uitgewerkt en ze hebben daarom nu geen behoefte aan een debat. Desondanks is er steun genoeg voor een spoedig debat. Onduidelijk is nog wanneer het gehouden wordt.

Teleurgesteld

D66-leider Alexander Pechtold toonde zich teleurgesteld over de opstelling van de coalitiepartijen. ''U bent toch de coalitie die op zoek is naar draagvlak. Waar is nu de uitgestoken hand'', wierp hij de coalitiepartijen voor de voeten.

De Kamer besloot dinsdag eveneens snel een debat te houden over mogelijke ingrepen in het persoonsgebonden budget. Woensdag praat de ministerraad over het onderwerp, maar de onrust bij de oppositie is al groot.

In één van de opties die tijdens de ministerraad op tafel liggen, houdt slechts 10 procent van de 130.000 mensen het zorgbudget over. De maatregel kan een besparing van 1 miljard euro opleveren, op het huidige budget van 2,7 miljard euro.

Een aantal oppositiepartijen wil het liefst dinsdagavond nog een debat.